Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Beroepsaansprakelijkheid
Een aannemer die een verkeerde berekening maakt, een administratief medewerker die een nulletje teveel doorvoert… Als een fout van jouw kant gevolgen heeft voor uw klant, kan hij de financiële lasten bij jou verhalen. Het is daarom altijd handig om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.

Voor sommige beroepen is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering trouwens zelfs verplicht! Denk hierbij bijvoorbeeld aan financieel adviseurs of advocaten. Bij andere beroepen wordt er vaak vanuit de opdrachtgever of de branchevereniging gevraagd naar zo’n verzekering.

Even voor de duidelijkheid
Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is niet hetzelfde als een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven. Bij de laatste is alleen schade aan personen of materiaal verzekerd. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering verzekert vermogensschade. De twee verzekeringen vullen elkaar dus aan.

Wat is er verzekerd?
Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering vergoedt de schade van je beroepsfout, maar helpt je ook de kosten van de rechtsbijstand te dekken. Daarnaast kan je aanspraak maken op een bijdrage ter voorkoming of vermindering van fouten. Bij veel verzekeringen worden ook de inlooprisico’s en uitlooprisico’s gedekt. Dat zit zo: soms is de schade van een beroepsfout niet direct zichtbaar. Als je net een nieuwe beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluit, is het dus van belang om schade uit het verleden mee te verzekeren. Dit noemen we de inloopdekking. De uitloopdekking zorgt ervoor dat de schade die pas na afloop van de verzekeringsperiode wordt opgemerkt, toch nog wordt vergoed.

Waar moet je op letten?
Verzekeringsmaatschappijen hanteren vaak hun eigen standaard verzekerde bedragen. Voor hoeveel geld ze jou willen verzekeren, hangt af van je beroep. Meestal komt dit bedrag neer op  €250.000,-, €500.000,- of €1.000.000,-. Sommige verzekeraars werken trouwens ook met een dubbele jaarlimiet, wat betekent dat je het verzekerde bedrag twee keer per jaar beschikbaar is!