Sparen & beleggen

Beleggingsrekening

Een beleggingsrekening is een speciale bankrekening, waarmee je beleggingsfondsen en/of aandelen en obligaties en andere financiële instrumenten kunt kopen. Dit wordt vaak gebruikt als alternatief voor sparen, omdat de rente op dit moment laag is. Door middel van een beleggingsrekening kun je sparen/beleggen voor een bepaald doel, bijvoorbeeld voor je pensioen. Dit kan ook door een ondernemer gebruikt worden voor zijn pensioen.

Spaarrekening

Een spaarrekening is een rekening waarop je op elk moment geld kan storten en weer afhalen. Deze rekening is niet geblokkeerd. Het geld is vaak nodig voor een bepaald doel, zoals bijvoorbeeld een potje voor je pensioen of voor een verre reis of voor het aflossen van je hypotheek. Maar je mag hier altijd tussentijds aan komen.

Banksparen

Banksparen is een fiscaal vriendelijke manier van geld sparen. Je kunt banksparen met als doel: voor je eigen woning of voor je pensioen. Het is een geblokkeerde rekening waarop je periodiek geld spaart en dit geld is niet belast voor de vermogensrendementheffing in box III zolang het op deze geblokkeerde rekening staat.