zorg

Basiszorgverzekering

Iedere Nederlander van 18 jaar en ouder is verplicht een basiszorgverzekering af te sluiten. Kinderen tot 18 jaar zijn gratis verzekerd. De basisverzekering dekt de kosten van medische behandeling volgens een wettelijk beschreven pakket aan zorg: onder meer geneeskundige zorg (waaronder zorg door huisartsen, ziekenhuizen, medisch specialisten en verloskundigen), ziekenhuisverblijf, tandheelkundige zorg tot 18 jaar (beperkt) en geneesmiddelen. Voor zorg die niet in de basisverzekering zit (zoals fysiotherapie, uitgebreidere tandheelkundige hulp en alternatieve geneeswijzen) kun je een aanvullende verzekering afsluiten. Dat is echter niet verplicht.

De premie voor de basisverzekering bestaat uit een inkomensafhankelijke bijdrage, die door een werkgever bruto wordt vergoed, en een nominale premie. De nominale premie voor de basisverzekering wordt door de consument zelf betaald en bedraagt om en nabij de 1.100 euro per jaar. De premie kan per verzekeraar verschillen. Iedereen betaalt, bij één bepaalde verzekeraar, dezelfde nominale premie voor dezelfde variant van de basiszorgverzekering. Verzekeraars hebben een acceptatieplicht voor de basiszorgverzekering. Dit geldt overigens niet voor de aanvullende verzekering.

Je kunt individueel een ziektekostenverzekering afsluiten, maar als je de mogelijkheid het via een collectief contract te doen, is dat een aanrader. Het bespaart zo’n 7 tot 10%.

Je kunt kiezen uit een natura- of restitutieverzekering. Er bestaan ook combinatiemogelijkheden van beide polissen.

Naturaverzekering

Bij een naturaverzekering kun je naar alle zorgaanbieders waarmee je zorgverzekeraar een contract heeft gesloten en (onder voorwaarden) naar andere. De verzekeraar betaalt de rekeningen rechtstreeks aan de zorgverlener.

Voordelen

  • Je hoeft geen rekening voor te schieten
  • Premie vaak wat lager dan bij restitutiepolis

Nadelen

  • Geen vrije keuze zorgverlener

Restitutiepolis

Bij een restitutiepolis kun je zelf kiezen naar welke zorgverlener je gaat. Het kan zijn dat je dan eerst zelf de rekening moet betalen, voordat de kosten door de zorgverzekeraar worden vergoed. Omdat verzekeraars meer administratieve kosten hebben aan een restitutiepolis én omdat zij de voordelen van grootscheepse zorginkoop missen, is deze meestal duurder dan een naturapolis.

Voordelen

  • Vrije keuze zorgverlener

Nadelen

  • Premie vaak wat hoger dan bij naturapolis
  • Soms rekening voorschieten

Aanvullende verzekering

Naast de verplichte basiszorgverzekering, kun je een aanvullende verzekering afsluiten, waardoor kosten gedekt zijn die de basisverzekering niet of niet helemaal vergoedt. Alle verzekeraars bieden diverse pakketten aan. De hoogte van de premie is afhankelijk van de uitgebreidheid. Voor de aanvullende verzekering bestaat geen acceptatieplicht. Zoek dus, indien je van zorgverzekeraar wisselt, een verzekeraar die je accepteert, voordat je de oude aanvullende verzekering opzegt.

Tandartskostenverzekering

Sommige verzekeraars dekken in de aanvullende verzekeringen ook (een deel van de) tandartskosten. Andere hebben aparte tandartskostenverzekeringen. Volwassenen krijgen tandartskosten namelijk niet vergoed onder basiszorgverzekering. Afhankelijk van de hoogte van de premie wordt een bepaald percentage en/of bepaalde handelingen vergoed.

Hoewel de tandartskosten van kinderen gratis zijn, valt de orthodontist (beugeltandarts) daar bijna nooit onder. Bij verschillende tandartskostenverzekeringen zijn de kosten van de orthodontist te verzekeren.
.

Comments are closed.