Uitvaart

Hoewel het niet iets wat u elke dag doet, kan het geen kwaad goed na te gaan of en hoe u uw uitvaart heeft geregeld. De kosten daarvan kunnen namelijk behoorlijk oplopen en niet iedereen heeft nabestaanden, die dat gemakkelijk kunnen betalen. Daarnaast is het prettig als een groot deel van de praktische zaken geregeld zijn, zodat de nabestaanden daar in die moeilijke tijd minder omkijken naar hebben. Voordat u een verzekering afsluit, is het verstandig om uit te zoeken of u van uw werkgever of uitkeringsinstantie na overlijden nog een overlijdensuitkering krijgt.

Er zijn twee hoofdvormen van uitvaartverzekeringen: kapitaal- en naturaverzekeringen. Daarnaast is er ook een hybride vorm, waarbij een deel in kapitaal en een deel in natura wordt uitgekeerd.

Naturaverzekering

Een naturaverzekering is, met name voor wie jong begint, erg goedkoop. Net als bij veel goedkope verzekeringen is het basispakket (kist, verzorging en opbaring overledene) goedkoop. Extra diensten kunnen worden bijverzekerd, maar dan gaan de kosten natuurlijk omhoog.
Omdat u diensten en geen gelduitkering verzekert, heeft u geen last van stijgende kosten: de verzekeraar betaalt de afgesproken diensten. Sommige verzekeraars verhogen wel in de loop der jaren de premie of zo die diensten te kunnen blijven leveren. Dit heet indexering.
Het lijkt cynisch, maar een naturaverzekering is met name interessant als u jong overlijdt of niet al te jong met premie betalen begint. Wie jong begint en lang leeft, heeft namelijk op een bepaald moment meer premie betaalt dan de verzekeraar aan kosten van de begrafenis heeft.
Voordelen

  • Goedkoop
  • Wensen kunnen worden aangepast

Nadelen

  • Extra diensten bijverzekeren kan flink oplopen
  • Bij lang lopen verzekering, wordt er te veel gespaard

Kapitaalverzekering

Er kan op verschillende manieren geld worden gestort in een verzekering: periodiek of eenmalig. Ook een storting in een uitvaartdeposito is mogelijk.
Een storting ineens kan fiscaal zijn als aan een aantal voorwaarden is voldaan: dat de uitkering uitsluitend voor de uitvaart mag worden gebruikt en dat de polis niet kan worden afgekocht door de verzekerde of zijn nabestaanden.

Voordelen

  • Wensen en diensten kunnen rond of na het overlijden worden ingevuld en dus bij de tijd zijn
  • Eventueel fiscaal voordeel

Nadelen

  • Als uitvaart niet bijtijds met overledene is besproken, kan het zijn dat deze niet volgens zijn wensen verloopt
  • Uitkering kan te laag zijn, omdat er niet genoeg is gestort

.

Comments are closed.